Folkbildningsmedaljen 2023

Folkbildningsmedaljen har sedan SFV:s 80-årsjubileum 1962 delats ut till en eldsjäl som spridit kunskap och bildning genom ett ideellt engagemang på svenska. Till medaljen hör en prissumma på 2500 euro.

Mikael Aalto. Båtbyggarföretagaren Mikael Aalto från Nagu har visat ett stort engagemang för den f.d. skärgårdskommunen Nagu. Som ordförande för hembygdsföreningen leder han projektet Homssakassen för ett digitalt hembygdsmuseum där Nagus kulturarv samlas i fotografier och texter. Aalto är också redaktör för de nio lokalhistoriska ”Album” föreningen gett ut, en av eldsjälarna bakom Gårdsloppsrallyt, Jul-spektaklet och Hembygdsturen, samt har lett arbetet med Kommunalstugan i Nagu, som blivit Nagubornas vardagsrum. 
Bromarf biblioteks vännerBromarf biblioteks vänner grundades år 2009 för att rädda det nedläggningshotade filialbibliotekets fortsatta verksamhet i den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden Furutorp i centrum av Bromarv. Under årens lopp har den aktiva föreningen på talkobasis arrangerat ett flertal uppskattade och välbesökta evenemang, som den årligen återkommande författarträffen på Rilax gård. På kort tid har Bromarf biblioteks vänner skapat en livskraftig knutpunkt, en fyrbåk mitt i byn, som samlar både ortsbor och sommargäster till samvaro och samtal om bildning och kultur.  
Marita Grönberg, bokhandlare, Närpes. Bokhandlaren Marita Grönberg har i sin bokhandel i Närpes målmedvetet satsat på bredd och på att tillhandahålla god litteratur för alla. I tider av tilltagande kommersialisering av bokbranschen och en allt mer dominerande näthandel har hennes butik, med såväl det senaste som hyllor med klassiker, varit ett alternativ och en motkraft i Svenskfinland. Också som elektor för Augustpriset i Sverige har Marita Grönberg förenat ett gediget litteraturkunnande med nyfikenhet på det nya.  

Malin Gustavsson, VD och mångfaldsexpert, Helsingfors/Åland. Jämlikhetskonsulten och genusvetaren Malin Gustavsson har varit en pionjär i arbetet för jämställdhet och likabehandling. Målmedvetet och med en omfattande sakkunskap som grund har hon jobbat för att bryta begränsande normer och strukturer. Hon har ställt sig till förfogande också för olika volontäruppdrag, kreativt utvecklat metoder för att omvandla teori till verksamhetsnära kunskap samt ökat förståelsen för hur angelägna insatser för jämlikhet och mångfald är. 

Foto: Kerttu Penttilä

Björn Wallén, ordförande Fritt Bildningsarbete, Ingå. Björn Walléns engagemang för bildningsarbete och föreningsverksamhet utgör en enastående gärning. Han har gjort långvariga insatser vid Lärkkulla, bland annat som direktor samt vid Svenska folkskolans vänner som rektor för Svenska Studiecentralen. Björn Wallén har levt som han lärt och länge varit aktiv som författare till böcker, rapporter och aforismer och som primus motor i många olika organisationer. I en omvärld som alltför lätt understryker det ytliga och cyniska har Björn Wallén varit en konsekvent kraft för djup, eftertanke och dialog. 

Foto: Nina Ahtola


Hagforsmedaljen 2023

HAgforsmedaljen med Johan Fridolf Hagfors

Hagforsmedaljen har sedan SFV:s 100-årsjubileum 1982 delats ut som erkänsla för förtjänstfull gärning till förmån för den svenska kulturen och det svenska språket i Finland. Till medaljen hör en prissumma på 2500 euro.

Mikael Fröjdö, folkmusiker, vissångare, pedagog, Jakobstad. Folkmusikern och pedagogen Mikael Fröjdö har genom sin mångsidiga insats stimulerat intresset för det finlandssvenska folkmusikarvet. Han har lotsat in såväl otaliga barn som många musikstuderande i denna musikskatt, och frimodigt låtit sin genre möta andra musikgenrer på inspelningar och festivaler. Med gedigen kunskap och äkta engagemang har han medverkat till att höja statusen för den finlandssvenska folkmusiken. 

Foto: Linda Tallroth-Paananen

Ahmed Hassan, företagare, Helsingfors. Företagaren och lokalpolitikern Ahmed Hassan har varit en aktiv talesman och en engagerad brobyggare för det svenska i Finland, särskilt bland landsmän med somalisk bakgrund. Han leder föreningen NordicSom och är en aktiv deltagare i projektet svenska för invandrare. Ahmed Hassan har genom ett konkret påverkansarbete målmedvetet och uthålligt ökat förståelsen och toleransen för det svenska i Finland.   
Elin Sundell, verksamhetsledare, Ekenäs. Under många år har Elin Sundell kombinerat pedagogik med konst och kultur för att främja barn och ungas rättigheter samt rikta fokus på frågor om mångfald, inklusion och tillgänglighet. Hon har bland annat producerat den flerspråkiga barnboken "En kråksång för Nordens barn" som också finns i punktskrift på svenska. I boken visualiseras barn med olika bakgrund och funktionsvariationer. Elin Sundell har också arbetat mångsidigt och aktivt för att uppmärksamma punktskriften samt för att öka kunskapen om syntolkning.  
Tomas Takolander, musiker, kompositör, kapellmästare, Lovisa. Musikern och kapellmästaren Tomas Takolander har trätt fram som en mångsidig och ambitiös stöttepelare i det östnyländska musiklivet. Som konstnärlig ledare för kammarmusikfestivalen Sibeliusdagarna i Lovisa har han byggt ett högklassigt evenemang, och även komponerat musik och gjort arrangemang för flera ensembler, orkestrar och körer. Därtill framträder han också i egna musikprojekt. Tomas Takolander är en musikens driftiga eldsjäl som berikar det finlandssvenska kulturlivet.  
Annina Ylikoski, koordinator, Vasa. Koordinatorn och pedagogen Annina Ylikoski har med Österbottens barnkulturnätverk BARK skapat ett nätverk som erbjuder barnkultur till alla kommuner i regionen, och som inspirerar konst- och kulturaktörer till pedagogiskt samarbete. Genom kulturarvspedagogik och tidsresor har hon gjort kulturarvet och historien levande i samarbete med skolor, daghem, museer och andra lokala aktörer, och visat vilken rik inspirationskälla det finlandssvenska kulturarvet är.